Een uniek programma

Schola Nova, opgericht in 1995, is een niet gesubsidieerde privéschool, gelegen in het hartje van Waals-Brabant (België). De school geeft lager en middelbaar onderwijs aan leerlingen van 7 tot 18 jaar. 

Het programma dat sedert 1995 het succes en de reputatie van de school uitmaakt is dat van klassiek Latijn-Griekse humaniora. Dit bevoorrecht middel om door te dringen tot de Westerse cultuur heeft sinds eeuwen zijn sporen verdiend. Waarom de nieuwe generaties beroven van een in deze wereld hoopgevende humanistische vorming? 
Het doel van de school is bekwame jongeren te vormen, in staat om zich in verschillende talen uit te drukken en om zowel met het hart als met de geest te redeneren, met een open kijk op de wereld en op andere culturen, dankzij een diepgaande kennis van hun verleden en de Oudheid. 

Schola Nova kan rekenen op geestdriftige en uiterst bekwame leerkrachten en op de actieve inzet van ouders binnen de school.

School presentatie

Actualiteit

Le comité de direction s'agrandit !

Caroline Thuysbaert a annoncé à l'équipe des professeurs réunis lors d'une réception de Noël qu'elle cèderait la direction des Humanités à Alexandre Feye dès janvier 2025.
La direction de Schola Nova sera donc composée de :
- Caroline Thuysbaert qui conserve la direction générale de l'école
- Alexandre Feye : directeur des Humanités
- Emmanuelle Feye : directrice des primaires et administratrice
- Stéphane Feye : fondateur de l'école
- Peggy Decroix : coordinatrice

Comédie musicale, Enquête de Sainte Mémoire, livret de Hans van Kasteel, musique de Stéphane Feye

Pierre et Paul mènent l'enquête! Après le franc succès des représentations de 1994 et de 2009, nos joyeux compagnons sont de retour pour infiltrer incognito un monde musical déconcertant où tout est sacrifié au bon plaisir des protagonistes. Y trouveront-ils au moins quelqu'un de sérieux?

Pièce de théâtre des Humanités - mise en scène par Lara Erlbaum

          Le Capitaine Fracasse (Théophile Gautier) est un grand classique des histoires de capes et d’épée. À l’époque de Louis XIII, un soir, une troupe de théâtre itinérante demande le gîte au baron de Sigognac. Amoureux d’Isabelle, qui joue les ingénues, Sigognac les accompagnera, déjouant les embûches qui ne manqueront pas de se présenter sur leur chemin… 

Otium sine litteris mors est et vivi hominis sepultura
Vrije tijd zonder letteren betekent de dood en het graf van de levende mens

Seneca, wijsgeer
1ste eeuw na Chr.